Startside    
  
Aktuelle lenker:    
  
Frode Thuens hjemmeside:    
 
Bladet Psykisk helse:    
 
 

PROGRAM 4: ”FINNE ROEN”

Sendes på NRK 1: søndag 10. mai, kl. 22.35

- Jeg har ett mål, og det er å nyte livet. Det er sikkert derfor jeg synes det er like bra å klatre sidelengs, som oppover, sier Maitreya Ishaya, mens han spretter rundt i klatreveggen. I det siste programmet i serien Vendepunkt, om den mentale vegen til et godt liv, møter du to personer som på hver sin måte har gjort noen grep for å finne roen – og dermed også lykken i livet.

 I sitt tidligere liv i London ville nok ikke Maitreya Ishaya likt å klatre sidelengs. Da hadde han som mål å tjene seg rik, for så å trekke seg tilbake. Da skulle den store lykkefølelsen komme. – Det var en felle, sier Maitreya, som på den tiden het Oliver Seligman og var aksjemegler. – Jeg var aldri til stede i øyeblikket. Tenkte hele tiden på neste dag, sier Maitreya, som har funnet roen gjennom meditasjon. Han lever i dag i et munkefellesskap i Oslo og holder meditasjonskurs, slik at også andre skal finne ro til å nyte livet.

 ”Hot” meditasjon
De siste tiårene har meditasjon blitt mer og mer populært innenfor vitenskapelig psykologi og medisin, og brukes i dag til å redusere stress, til oppmerksomhetstrening og til å mestre vanskelige følelser. - Innenfor psykologien så er ”mindfullness”, en form for meditasjon, i ferd med å bli noe av det mest interessante eller ”hote” når det gjelder behandling av både depresjon, traumer og forskjellige andre typer problemer, sier professor i psykologi Frode Thuen, som medvirker i programmet. - Meditasjon kan derfor være bra å kunne som en mestringsteknikk, gjerne før problemene melder seg.

Slow city
For Camilla Fredriksen handlet det om å komme seg hjem for å finne roen. Fra et hektisk byliv med jobb innen shipping til et nytt liv i lille Sokndal, der Janteloven er begravd i byparken og det arrangeres kjærlighetsuke en gang i året. Her driver hun en kombinert landhandel og kafé, fisker laks og lever det gode liv. Som den første kommunen i Norden ble Sokndal i Rogaland godkjent som en såkalt slow city. Dette er en europeisk bevegelse der livskvalitet og lokalt særpreg står i fokus.

Vendepunkt
Vendepunkt (sesong 2) er en populærvitenskapelig dokumentarserie om den mentale vegen til et godt liv.
Serien er produsert av Univisjon/Universitetet i Bergen i samarbeid med professor i psykologi Frode Thuen, UiB/HiB.

Manus/regi: Arnt Brandseth/May-Britt SkjelvikProdusert med støtte fra
Extra-midler fra Helse og Rehabilitering
gjennom Rådet for psykisk helse
Universitetet i Bergen
Norsk Psykologforening
Det psykologiske fakultet, UiB
Sparebanken Vest