Startside    
  

PROGRAM 3: ”UT AV AVHENGIGHETEN”

Sendes på NRK 1: søndag 3. mai, kl. 22.35

- Livet var et helvete med tabletter og det var et helvete uten tabletter, sier den tidligere medikamentavhengige Rolf Torodd Olafsen.

Olafsen ble syk og avhengig av medisinen som skulle gjøre ham frisk. Det finnes mange veger inn i avhengigheten. Møt to som fant vegen ut igjen.

I det tredje programmet i serien Vendepunkt møter vi to mennesker som har kjempet seg ut av en avhengighet og som bruker sine erfaringer til å hjelpe andre. I dagens samfunn finnes et vell av avhengighetsskapende stimuli. Ordet avhengighet er ofte forbundet med rusmisbruk, men det behøver slettes ikke være noen slik sammenheng.

Medisin mot piller
Rolf Torodd Olafsen er prosjektleder for Medisin mot piller, som har som mål å hjelpe de mange som sliter med medikamentavhengighet. Olafsen kom selv i dette uføret etter at han ble liggende på et seksmannsrom på sykehuset i hele åtte måneder. For å få sove takket han ja til tilbudet om en sovepille. Etter en stund begynte han å få bivirkninger av medisinene. Dette ble imidlertid tolket som at ubehandlede traumer etter en bilulykke var blitt vekket til live. Han fikk derfor nye medikamenter, som skulle hjelpe mot dette. Slik kom han inn i en ond sirkel og bivirkninger fra medikamentene gjorde blant annet at han gikk fra å være en sosial person til å ikke tørre å bevege seg ut for å se i postkassen sin engang.

Olafsen greide å komme seg ut av dette på egen hånd og i dag bruker han erfaringene til å hjelpe andre som sliter med medikamentavhengighet - og til å drive forebyggende arbeid.

Selvmedisinering
Ann-Britt Aldeman brukte shopping som selvmedisinering når livet ble vanskelig. - Jeg kunne ikke la være å tenke på det jeg hadde sett i butikken, som jeg absolutt ville ha. Jeg ble fullstendig besatt, sier Aldeman. For å finansiere shoppingen begynte hun å underslå penger. Selv om Ann-Britt sliter med 1,3 millioner i shoppinggjeld har hun i dag et godt liv, der hun har kontroll på kjøpelysten – og ikke minst – en selvinnsikt, som gjør henne sterk. Hun har skrevet boken ”Att köpa lyckan”, for å hjelpe andre i samme situasjon.

Vendepunkt
Vendepunkt (sesong 2) er en populærvitenskapelig dokumentarserie om den mentale vegen til et godt liv.
Serien er produsert av Univisjon/Universitetet i Bergen i samarbeid med professor i psykologi Frode Thuen, UiB/HiB.

Manus/regi: Arnt Brandseth/May-Britt SkjelvikProdusert med støtte fra
Extra-midler fra Helse og Rehabilitering
gjennom Rådet for psykisk helse
Universitetet i Bergen
Norsk Psykologforening
Det psykologiske fakultet, UiB
Sparebanken Vest