Startside    
  
Aktuelle lenker:    
 
Frode Thuens hjemmeside:    
 
Bladet Psykisk helse:    
 
 
 

PROGRAM 1: ” BARNLØSE FUGLER

Sendes på NRK 1: søndag 19. april, kl. 22.35

- VENDEPUNKT
Å snu en utilfredsstillende livssituasjon til å bli et positivt vendepunkt i livet, er en kunst. I den andre sesongen av den populærvitenskapelige dokumentarserien ”Vendepunkt”, møter vi mennesker som har greid det - og som vil dele sine erfaringer – både om tøffe tider og lys i tunnelen.

Det finnes ikke en enkel oppskrift på å skape seg et godt liv, men det å ha kunnskap til å kunne gjøre gode og bærekraftige livsvalg er viktig, sier professor i psykologi Frode Thuen. Et slikt livsvalg er spørsmålet om barn eller ikke barn. De fleste andre valg vi står overfor kan gjøres om igjen i våre dager, både når det gjelder ekteskap, bosted og karriere. Det første programmet i den nye omgangen med ”Vendepunkt” tar for seg nettopp livet uten barn – og det å få leve med barn på en litt spesiell måte.

Barnløse fugler

- Stadig flere tør å stille spørsmål ved om de ønsker barn, men det er fremdeles ikke helt stuerent å si at man ikke vil ha barn, sier Thuen. - Det å få barn er et valg for resten av livet, så kanskje flere burde tenke gjennom om de virkelig vil det, eller om de bare følger forventningene fra omgivelsene. I våre dager har reproduksjonsteknologien gjort at veldig mange kan få barn, så på mange måter er presset større nå enn før, sier samfunnspsykolog Thuen, som medvirker i alle fire programmene.

Vinn-vinn
I programmet møter vi både barnfrie og høyst ufrivillig barnløse. Mellom de to ordene barnfri og barnløs ligger to vidt forskjellige opplevelser av det å leve et liv uten barn. Der den barnfrie oppfatter det nettopp som en frihet, føler den barnløse det som et evig savn. Vi følger Evy-Merete og Morten Ellingen som fant en løsning på sin barnløshet, som er til glede for flere enn dem selv. Vi blir med dem mens de venter på familieforøkelse – deres andre fosterbarn.

Det tomme redet
Å barn er en stor omstilling, men at barna blir voksne og flytter ut, er også en fase som hos enkelte kan føre til krise.

Vi besøker den kjente svenske journalisten og forfatteren Lena Katarina Swanberg, som har skrevet boken om ”Det tomme boet”. Hun har selv fire barn og deler sine betraktninger med oss omkring det å sitte igjen etter at barna er fløyet ut av redet.

- Alle liv har sine små og store vendepunkt, sier professor Thuen. Vi må bare være våkne og tilstede i våre liv når de inntreffer, og gripe sjansen til å åpne nye dører når en dør stenges bak oss.

Vendepunkt
Vendepunkt (sesong 2) er en populærvitenskapelig dokumentarserie om den mentale vegen til et godt liv.
Serien er produsert av Univisjon/Universitetet i Bergen i samarbeid med professor i psykologi Frode Thuen, UiB/HiB.

Manus/regi: Arnt Brandseth/May-Britt SkjelvikProdusert med støtte fra
Extra-midler fra Helse og Rehabilitering
gjennom Rådet for psykisk helse
Universitetet i Bergen
Norsk Psykologforening
Det psykologiske fakultet, UiB
Sparebanken Vest