”VÆRETS ANSIKT”

Den moderne meteorologiens fødested er regnbyen Bergen.  Det er både logisk og fullstendig mot alle odds at ny vitenskap skulle oppstå i Europas utkant, i en by som på den tiden ikke engang hadde et eget universitet.  I 1918 ble det første moderne værvarselet sendt ut fra Bergen.  

Mannen bak denne suksesshistorien er Vilhelm Bjerknes (1862-1951).  Mannen som mot alle odds utviklet meteorologien til en moderne vitenskap, var til alt overmål egentlig ikke interessert i praktisk værvarsling.  Han sa selv at han nærmest hadde en uttalt aversjon mot meteorologi.  Det var den rene fysikk som lå hans hjerte nærmest.  Han kom allikevel til å bli mannen bak ”Bergensmetoden”, også kalt ”Bergensskolen” innen værvarsling.  Denne metoden er grunnlaget for værvarsling verden over, den dag i dag.

Fronter
I denne dokumentarfilmen følger vi Vilhelm Bjerknes på hans veg mot å legge grunnen for et moderne værvarsel, en vitenskapelig bragd, som kanskje er Norges viktigste bidrag til utviklingen av den moderne verden.  Grunnen ble lagt ved at han avslørte atmosfærens skjulte krefter, de varme og kalde frontene. Slik ble det mulig å gjøre værvarsling til noe mer enn spådomskunst.  I vitenskapelige kretser var dette kontroversielt og også der dannet det seg fronter, de som ville se fronter i atmosfæren - og de som ikke ville. Dette skjer i en verden i rivende utvikling, hvor tekniske nyvinninger ser dagens lys.  Den gryende luftfarten skaper behov for en pålitelig værvarsling.  Men, det er også en verden som trenger større avlinger p.g.a. matmangel under 1. verdenskrig, og der fiskere dør på havet fordi de ikke vet at stormen kommer.  Værvarslingen kan både sikre liv og helse - og øke produktiviteten.

Været der du er
Disse visjonene videreføres i Bergen i dag, der den nye ”Bergensskolen” arbeider for å utvikle et enda mer nøyaktig værvarsel.  Dette forskningsprosjektet har som mål at været skal kunne varsles mer ”lokalt” enn i dag.  I dag utarbeides det varsel som dekker veldig store områder, mens været i praksis kan variere mye innenfor disse områdene.  For å kunne gi et mer presist varsel, må det hentes inn flere observasjoner.  For å få til det kreves det ny teknologi og utvikling av nye prognosemodeller.  Dette skjer i en tid med stadig mer ekstremvær innenfor små geografiske områder, slik årets sommer har vist oss.  Hvis målet til den nye ”Bergensskolen” nås, vil slike lokale værfenomen kunne varsles på forhånd. Dette vil ha stor betydning for både for sikkerheten til befolkningen og for væravhengige aktiviteter i samfunnet.


Programmet ble vist på NRK2 fredag 29. september 2006.

Programmet er produsert av Univisjon, Universitetet i Bergen. 
Regi: Arnt Brandseth. 
Ansvarlig produsent: Inger Lisbeth Ødesneltvedt