FARGESPILL

-Hvis du sier til noen at de er en ressurs, så blir de en ressurs, sier musiker Ole Hamre, en av intitiativtakerne til kulturprosjektet ”Fargespill”.  Dette er bevist gjennom en suksessforestilling der barn som har kommet til Norge som flyktninger og innvandrere, har gitt publikum gåsehud med sin opptreden med dans og musikk fra hele verden – inkludert norske stev og hallingkast.

Utenfra, men innenfor
Univisjon har fulgt prøvene til forestillingen der femti barn og unge, noen av dem helt nyankomne til landet, fikk status som kulturelle bidragsytere i det norske samfunn.  Fra de første prøvende toner med medbrakte sanger og dansetrinn fra et fødeland de måtte forlate - til stolte sangere og dansere med fullsatt sal foran seg. Norskfødte ungdommer har også deltatt og bidratt med sanger fra sitt fødeland.  Forestillingen er blitt til i møte mellom norsk og utenlandsk kultur – med deltakernes iboende ressurser som utgangspunkt.

Flykninger
Filmen fokuserer spesielt på to personer fra forestillingen, begge flyktninger. Ali er en ung mann i tyveårene fra Irak og Hsa Mu Kar (9) fra Burma.  Ali, med den magiske stemmen, som kom til Norge som barneflyktning uten foreldre, har i dag fått sin egen lille familie. Han jobber som sandblåser ved siden av sangen. Hsa Mu Kar, er den lille jenta, som åpner forestillingen med en verdighet og styrke, som tar pusten fra publikum. Vi følger dem gjennom hverdagen og forberedelse til den nye forestillingen.

 

Programmet ble vist på TV2 26. desember 2009
Lengde: 25 min